До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Удосконалюємо адаптацію українського законодавства у сфері управління кордонами за допомогою досвіду ЄС

Понеділок, 18 Грудня, 2023

Публікації

Правова адаптація між Європейським Союзом і країнами, які прагнуть вступити до ЄС є ключовим аспектом їхньої співпраці, що дозволяє синхронізувати національне законодавство з Acquis ЄС. 18 грудня 2023 року проєкт ««Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що впроваджується Міжнародним центром розвитку міграційної політики, організував вебінар, на якому українським прикордонникам було представлено досвід Литви щодо наближення законодавства до стандартів ЄС.

 Яка мета Шенгенської зони? Яким чином Шенгенський кодекс про кордони регулює прикордонний контроль? Яке обладнання та які бази даних застосовують прикордонні відомства держав-членів ЄС для ефективної перевірки на кордоні? Які існують передумови для отримання доступу до Фонду інтегрованого управління кордонами ЄС? Це лише частина питань, розглянутих під час вебінару, щоб поглибити розуміння законодавства ЄС у сфері управління кордонами та його основних положень, відносно яких необхідна адаптація законодавства.

Запрошені експерти обговорили з офіцерами Державної прикордонної служби України (ДПСУ) процес узгодження правової бази управління кордонами та ознайомили їх із особливостями та принципами дії окремих Регламентів ЄС. Крім того, вони представили учасникам вебінару багаторівневу архітектуру ІТ-систем, а також бази даних, які застосовують у комплексній системі охорони кордону Литви.

«Адаптація законодавства – це масштабний і копіткий процес, який 14 грудня цього року став для України ще актуальнішим, адже в цей день було прийнято рішення про початок переговорів щодо вступу країни до ЄС. Щоб підтримати наших українських партнерів, ми не лише надаємо експертну допомогу зі здійснення аналізу проєктів законодавства, пов’язаного з інтегрованим управлінням кордонами (ІУК), але й сприяємо обміну знаннями з партнерами з країн-членів ЄС, надаючи таким чином практичні рекомендації», – зазначає Арунас Адоменас, керівник проєкту «EU4IBM-Стійкість».

Після того, як учасники вебінару поділяться детальними відгуками щодо онлайн-заходу, експерти Проєкту надаватимуть подальшу підтримку відповідно до запиту від українських партнерів. Водночас по завершенню вебінару представники ДПСУ домовились надавати литовським колегам оновлену інформацію щодо стану впровадження ІУК в Україні.

У 2023 році українські міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, у тому числі Держприкордонслужба, здійснювали перевірку (селф-скринінг) власного законодавства задля визначення обсягу законодавчих актів, які необхідно гармонізувати з Acquis ЄС. Наразі вони очікують на План адаптації від уряду, щоб розпочати роботу над відповідними законами. Протягом року проєкт «EU4IBM-Стійкість» у співпраці з українськими державними органами та проєктами міжнародної допомоги надавав підтримку в процесі селф-скринінгу в контексті ІУК, а також брав участь у здійсненні аналізу відповідності проєктів законодавства, пов’язаного з ІУК. У більшому масштабі підтримка зусиль із наближення законодавства розпочнеться після того, як План адаптації буде офіційно оголошено та введено в дію урядом України.

 

Довідкова інформація: Проєкт «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні-Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінансується ЄС та виконується Міжнародним центром розвитку міграційної політики (ICMPD), спрямований на підвищення стійкості українських відомств, які здійснюють прикордонний контроль, у воєнний час, а також на підтримку подальших реформ, спрямованих на наближення системи управління кордонами України до стандартів та найкращих практик ЄС відповідно до Стратегії інтегрованого управління кордонами України, ухваленої Кабінетом Міністрів 24 липня 2019 року. Проект триває з грудня 2022 року до травня 2024 року.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам