До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

ЄС продовжує підтримувати підвищення ефективності митного контролю на державному кордоні України

Понеділок, 15 Січня, 2024

Публікації

З 9 по 12 січня 2024 року дванадцять представників Державної митної служби України пройшли спеціалізоване навчання з інтерпретації зображень, отриманих за допомогою  рентгенівського вантажного сканера. Захід, що пройшов в Ужгороді, організували та провели експерти проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінансується Євросоюзом та впроваджується Міжнародним центром розвитку міграційної політики.

Програма навчання спрямована на підвищення кваліфікації українських митників зі зчитування та інтерпретації зображень, отриманих зі стаціонарних рентгенівських сканерів Nuctech MB 1215. Цей тип обладнання є важливим інструментом, що його активно застосовують митники для здійснення неінтрузивних перевірок вантажних транспортних засобів, що дозволяє не тільки заощадити час і зусилля, але й оптимізувати торговельні потоки через кордон. Використання вантажних сканерів сприяє зменшенню ризиків безпеки, порушень митних правил та незаконного переміщення товарів через пункти пропуску.

«Завдяки стратегічним ініціативам, як, до прикладу, даний тренінг із застосування рентгенівського обладнання для персоналу Держмитслужби, ми прагнемо підвищити експертизу наших партнерів і надати їм навички, необхідні для розуміння усіх складнощів сучасного управління кордонами, і сприяти таким чином створенню безпечніших і водночас комфортних умов перетину кордону», – зауважує В’ячеслав Топоров, керівник проєкту EU4IBM-Стійкість.

На основі попередньо визначених потреб та передового досвіду країн-членів ЄС, експерти проєкту EU4IBM-Стійкість розробили комплексний дводенний тренінг. Протягом першого дня учасники розглянули такі важливі теми, як радіаційна безпека, інтерпретація зображень, систематичні дослідження зображень та практичні завдання, адаптовані до потреб операторів сканерів. На другий день основну увагу зосередили на застосуванні знань у реальних умовах, включаючи практичні вправи, де тренери з Митної адміністрації Естонії оцінювали існуючі методи та надавали рекомендації для підвищення ефективної роботи персоналу Держмитслужби України.

«Під час тренінгу я отримав багато корисної інформації про нові методи інтерпретації та аналізу зображень, отриманих за допомогою скануючих систем. Перевагою такого формату навчання є подання інформації доступною мовою, зрозумілою як людям із досвідом роботи на сканері, так і початківцям. Тренери дали нам практичні знання щодо виявлення заборонених предметів, матеріалів та речовин. Навчання, безперечно, дозволило краще зрозуміти існуючі методи приховування контрабанди, виявлені в країнах-членах ЄС», — поділився Віталій Модний, начальник відділу мобільних скануючих систем Чернівецької митниці.

Команда проєкту EU4IBM-Стійкість активно працює над подальшою організацією низки тренінгів для персоналу Держмитслужби протягом цього року. Програму навчання розроблено для вирішення конкретних практичних завдань, з якими стикаються митники у повсякденній роботі на кордоні України. Крім того, такі тренінги сприяють обміну досвідом та експертними знаннями між українськими митниками та їхніми колегами із країн-членів ЄС.

 

 

Довідкова інформація: Проєкт «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні-Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінансується ЄС та виконується Міжнародним центром розвитку міграційної політики (ICMPD), спрямований на підвищення стійкості українських відомств, які здійснюють прикордонний контроль, у воєнний час, а також на підтримку подальших реформ, спрямованих на наближення системи управління кордонами України до стандартів та найкращих практик ЄС відповідно до Стратегії інтегрованого управління кордонами України, ухваленої Кабінетом Міністрів 24 липня 2019 року. Проект триває з грудня 2022 року до травня 2024 року.

 

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам