До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

За підтримки ЄС у 2023 році понад 80 кінологічних команд Держмитслужби України пройшли спеціалізовану підготовку

П’ятниця, 22 Грудня, 2023

Публікації

22 грудня 2023 року п’ять кінологічних команд Державної митної служби України закінчили чотиритижневу спеціалізовану підготовку, завершивши десятий і заключний тренінг навчального циклу, організованого зусиллями проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінансується Євросоюзом.

 Усього протягом року 86 кінологічних команд із різних регіональних підрозділів  Держмитслужби пройшли спеціалізоване навчання на базі Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення, що у Хмельницькому. Серед них 68 команд успішно завершили двотижневу програму підвищеного рівня, а ще 18 команд-новачків пройшли комплексну початкову підготовку.

Відкриваючи заключний тренінг, Арунас Адоменас, керівник проєкту «EU4IBM-Стійкість», підкреслив, що вплив професійних показників роботи кінологічних команд на ефективність контрольних процедур важко переоцінити, адже вони допомагають протидіяти контрабанді та виявляти інші порушення митних правил на кордоні, що, у свою чергу, сприяє захисту економічних інтересів України та безпечній транскордонній торгівлі на довгострокову перспективу.

Аби відповідати цим високим стандартам і очікуванням, кінологічна команда, що складається з інспектора митниці та службового собаки, тренується ефективно виявляти заборонені предмети та запобігати протиправним діям.

Програма навчання, як правило, складається із теорії та практики. Теоретична частина включає лекції для поглиблення загального розуміння роботи кінологічної групи, митного законодавства України, надання першої допомоги, психології тощо. Під час практичної частини кінологічні групи відпрацьовують виявлення наркотичних засобів, психотропних речовин, цигарок, зброї, боєприпасів, а також бурштину та грошових банкнот.

Завершивши навчання та підтвердивши на іспиті свої досягнення, кінологічні команди отримують сертифікати та, озброєні новими знаннями та вдосконаленими навичками, повертаються до місць несення служби.

Синергія з ініціативою ЄС “Шляхи Солідарності” була важливою передумовою проведення циклу спеціалізованих тренінгів у 2023 році. Тренінги було розроблено відповідно до раніше наданих Проєктом рекомендацій та зусиль ЄС щодо підвищення контролю за безпекою на кордонах України, а також впровадження заходів зі сприяння торгівлі для підтримки економіки України в умовах війни.

 

Довідкова інформація: Проєкт «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні-Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінансується ЄС та виконується Міжнародним центром розвитку міграційної політики (ICMPD), спрямований на підвищення стійкості українських відомств, які здійснюють прикордонний контроль, у воєнний час, а також на підтримку подальших реформ, спрямованих на наближення системи управління кордонами України до стандартів та найкращих практик ЄС відповідно до Стратегії інтегрованого управління кордонами України, ухваленої Кабінетом Міністрів 24 липня 2019 року. Проект триває з грудня 2022 року до травня 2024 року.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам