До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Сертифікація українських операторів сканерів сприяє торгівлі між Україною та ЄС

Четвер, 30 Листопада, 2023

Публікації

У листопаді 2023 року, за підтримки проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінансується ЄС, 23 співробітники Держмитслужби України успішно завершили спеціалізовані курси з використання мобільних вантажних сканерів Rapiscan та отримали відповідні сертифікати оператора.

Професійна підготовка охопила дві групи: досвідчених співробітників митниці, які вже знайомі зі сканером Rapiscan Eagle, та новачків, які отримали базові навички роботи з ним. Навчальні заняття поєднували теорію та практику, що дозволило безпосередньо застосовувати нові методи для ефективної роботи зі сканером. Так, протягом навчання, учасники практикувалися у скануванні та аналізі вантажів насіння соняшнику, пшеничних висівок, посуду, труб та інших товарів, які складають основну частину щоденного українського експорту.

«В епоху, коли міжнародна торгівля відіграє життєво важливу роль, а проблеми безпеки зростають, проєкт EU4IBM-Стійкість продовжує створювати можливості для навчання працівників митниці. Наші інвестиції в їхнє професійне зростання та експертні знання сприяють безпечній та сталій транскордонній торгівлі та економічному розвитку України», – зазначив Арунас Адоменас, керівник проєкту EU4IBM-Стійкість.

Rapiscan Eagle, неінтрузивна мобільна система сканування вантажу, використовується Держмитслужбою України задля забезпечення швидкого огляду товарів без необхідності розвантаження та розпакування. Ця технологія прискорює процедуру та допомагає визначити потребу подальшого поглибленого митного огляду. Однак, незважаючи на широкий функціонал системи, виявлення порушень значною мірою залежить від здатності операторів правильно та швидко аналізувати отримані зображення. Співробітники митниці повинні оцінити кількість, фізичні характеристики, щільність і контури товарів, а також визначити нестандартні предмети в транспортних засобах або контейнерах.

«Після завершення базового курсу операторів системи, – зазначив один з учасників, – я впевнений у своїй здатності робити високоякісні рентгенівські зображення та ефективно перевіряти їх на наявність ознак контрабанди та інших порушень». Учасники курсу переатестації зазначили, що «під час навчання отримали нову цінну інформацію про можливості визначення потенційних факторів ризику з більшою точністю, що зрештою дозволить краще впорядкувати процеси перевірки та призведе до швидшого оформлення законних вантажів».

Сертифікати операторів Rapiscan Eagle, видані учасникам наприкінці навчання, засвідчують їхню підготовку, найсучасніші знання і навички, а відповідно і готовність орієнтуватися та працювати у складних умовах транскордонної торгівлі, зберігаючи найвищий рівень безпеки в умовах війни.

 

Довідкова інформація: Проєкт «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні-Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінансується ЄС та виконується Міжнародним центром розвитку міграційної політики (ICMPD), спрямований на підвищення стійкості українських відомств, які здійснюють прикордонний контроль, у воєнний час, а також на підтримку подальших реформ, спрямованих на наближення системи управління кордонами України до стандартів та найкращих практик ЄС відповідно до Стратегії інтегрованого управління кордонами України, ухваленої Кабінетом Міністрів 24 липня 2019 року. Проект триває з грудня 2022 року до травня 2024 року.

 

За додатковою інформацією звертайтеся до Ірини Білої за телефоном +38099 515 66 29 або [email protected] .

 

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам