До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Підготовлені та ефективні: завдяки підтримці «EU4IBM-Стійкість» українські митники краще протидіють контрабанді

П’ятниця, 10 Листопада, 2023

Публікації

Минулого місяця у пункті пропуску «Орлівка» було виявлено майже 17 тисяч пачок сигарет. Їх спробував незаконно провезти водій автобуса, що прямував до Бухареста. Проте до Румунії контрабанда так і не потрапила. За допомогою мобільної скануючої системи «Rapiscan Eagle» українські митники успішно виявили сховки з товаром.

У відомстві зазначають, що такому результату неабияк посприяли навички, які митники згаданого перепускного пункту отримали під час спеціальної підготовки. Зокрема, оператори освоювали нові методики аналізу рентгенівських зображень , тренуючись на сучасних симуляторах – програмному продукті, що його Державна митна служба України отримала за сприяння проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість (EU4IBM-Стійкість)».

Вантажна мобільна скануюча система «Rapiscan Eagle» використовується як неінтрузивна технологія контролю та має чимало переваг. Перш за все, вона дозволяє перевіряти товари без їх вивантаження і розпакування, а отже допомагає швидко приймати рішення щодо необхідності проведення поглибленого митного .

Та навіть найсучасніший технічний засіб не здатен забезпечити стовідсоткову результативність. Адже виявити можливі порушення можливо лише завдяки професійному аналізу рентген зображення. А це – завдання оператора скануючої системи. За доволі короткий час спеціалісту необхідно проаналізувати кількість та фізичні властивості товарів, їхню щільність і контури, наявність сторонніх предметів у порожнинах транспортних засобів або контейнерів, а також переконатись чи немає в автомобілі подвійних стінок або ж ознак стороннього втручання.

Аби підвищити відповідні навички з аналізу зображень, які надають мобільні скануючі системи, минулого року проєкт  «EU4IBM-Стійкість» закупив 2 платформи програмного симулятора «Simfox» вартістю понад 40 тисяч євро.  Продукт включає програми для тренерів та користувачів-початківців. На базі даних тренажерів фахівці Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Держмитслужби проводять тренінги для операторів, які безпосередньо здійснюють митний контроль на кордоні.

Ефективність цієї підготовки українські митники уже підтверджують на практиці, зокрема під час нещодавнього виявлення контрабанди сигарет у пункті пропуску «Орлівка». Проєкт «EU4IBM-Стійкість» і надалі підтримуватиме зусилля Держмитслужби у сфері протидії контрабанді.

 

 

 

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам