До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Досягнення на сьогодні та цілі на майбутнє: у Києві підбили підсумки діяльності Проєкту ЄС «EU4IBM-Стійкість» за останні півроку

Четвер, 2 Листопада, 2023

Публікації

2 листопада 2023 року в Києві пройшло третє засідання Координаційної групи Проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість» (EU4IBM-Стійкість), що фінансується Європейським Союзом. Модератором заходу виступив Радім Жак, керівник регіону Східної Європи та Центральної Азії Міжнародного центру розвитку міграційної політики, що реалізовує Проєкт. Також у зустрічі прийняли участь представники Державної прикордонної служби України (ДПСУ), Державної митної служби України, Представництва ЄС в Україні, міжнародних та громадських організацій та інші партнери.

Учасники Координаційної групи підбили підсумки діяльності Проєкту за останні півроку, розглядаючи ключові досягнення та подальші плани за чотирма компонентами: стійкість управління кордонами, сприяння торгівлі, підтримка секторального управління та безпечна робота законодавчої влади.

За вказаний період Проєкт закупив і передав для українських прикордонників 500 мобільних радіостанцій, провів понад 20 консультацій з питань протидії корупції, організував вебінари задля обміну досвідом у сфері боротьби з корупцією та технічних рішень для її запобігання в Литві. Крім того, EU4IBM-Стійкість забезпечив передачу ДПСУ першої частини реабілітаційного обладнання, зокрема фітнес-аксесуарів та екзоскелету, та подальше навчання із його експлуатації. Команда Проєкту відзвітувала про успішно проведені аналіз та реорганізацію робочого процесу з управління активами та 20 відповідних підпроцесів у ДПСУ і повідомила  про підготовку команди експертів для роботи над наступним робочим процесом з січня 2024 року.

У рамках співпраці з Держмитслужбою, Проєкт сприяв спеціалізованому навчанню митних кінологічних команд: загалом у 2023 році 80 кінологічних команд успішно пройшли відповідну підготовку. Наразі завершено закупівлю одного великогабаритного мобільного вантажного сканера, поставка якого очікується навесні 2024 року. EU4IBM-Стійкість планує закупити ще два таких сканери. Крім того, Проєкт забезпечує безперебійне живлення наявних у Держмитслужбі стаціонарних вантажних сканерів, щоб  забезпечити повноцінну роботу відомства у випадку можливих атак Росії на енергетичну інфраструктуру України. Також продовжується робота з організації серії тренінгів і вебінарів для операторів сканерів і аналітиків Держмитслужби України.

Окрім ключових суб’єктів інтегрованого управління кордонами в Україні – ДПСУ та Держмитслужби – команда проєкту EU4IBM-Стійкість продовжує співпрацю із українським парламентом. Під час війни Верховна Рада України відіграє провідну роль у вирішенні основних викликів країни, у тому числі шляхом підтримки активної міжнародної та міжпарламентської співпраці. Для забезпечення безперервної роботи парламенту, в рамках Проєкту планується закупівля броньованих автомобілів. Крім того, зусилля EU4IBM-Стійкість будуть спрямовані на подальше підтримання роботи хмарних сервісів для захисту та використання парламентських даних.

В контексті євроінтеграційного поступу України експерти Проєкту прийняли активну участь в проведенні аналізу рівня відповідності законодавства України, у сфері інтегрованого управління кордонами, законодавству ЄС та продовжують працювати над відповідним аналізом законопроєктів, що подаються на розгляд Верховної Ради України. Триває підготовка вебінарів з досвіду ЄС у апроксимації національного законодавства.

Підсумовуючи засідання, члени Координаційної групи відзначили високу оцінку бенефіціарів щодо ефективності діяльності Проєкту та визначили завдання для подальшої плідної співпраці. Також, учасників зустрічі ознайомили із майбутнім бюджетом проєкту EU4IBM-Стійкість, діяльність якого буде продовжено до середини 2025 року.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам