До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Діяти та реагувати швидко: ЄС посилює спроможності українських прикордонників у сфері зв’язку

П’ятниця, 13 Жовтня, 2023

Публікації

13 жовтня 2023 року проєкт «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», який фінансується Європейським Союзом та впроваджується Міжнародним центром розвитку міграційної політики, передав Державній прикордонній службі України (ДПСУ) 500 комплектів мобільних радіостанцій. Загальна вартість засобів зв’язку становить понад півмільйона євро.

Метою проєкту «EU4IBM-Стійкість» є сприяння зміцненню управління кордонами в Україні шляхом посилення спроможностей безпосередніх суб’єктів інтегрованого управління кордонами в умовах війни. Серед різноманітних інструментів досягнення цієї мети посилення технічного потенціалу прикордонних відомств України є однією з ключових ініціатив проєкту, яку фінансує Європейський Союз.

«Посилення спроможності Держприкордонслужби України є ключовим чинником, що визначає стійкість та безпеку України, особливо в час повномасштабної війни. Надаючи ДПСУ необхідні для цього інструменти, ми закладаємо міцну основу для ефективної протидії контрабанді, торгівлі людьми та іншим видам протиправної діяльності на кордоні між Україною та країнами-членами ЄС», – наголошує  Асьєр Сантільян Лузурьяга, керівник відділу «Належне управління і верховенство права» Представництва Європейського Союзу в Україні.

Розгортання 500 радіостанцій має забезпечити зв’язок між різними підрозділами, розкиданими вздовж кордону, і надати їм можливість ефективного обміну інформацією заради швидкої координації та реагування на будь-які потенційні загрози чи надзвичайні ситуації як на зеленому кордоні, та і в пунктах пропуску.

«Для ефективного запобігання та боротьби з незаконною діяльністю на кордоні миттєве реагування з боку прикордонників є вкрай важливим. Враховуючи значну протяжність і географічні особливості кордону України, безперебійний зв’язок між підрозділами ДПСУ має першочергове значення», – зазначає Арунас Адоменас, керівник проєкту «EU4IBM-Стійкість».

Під час роботи над цим завданням технічні експерти проєкту оцінили наявні потреби та підготували необхідні технічні вимоги для закупівлі радіостанцій з особливою увагою до їх сумісності з існуючою системою зв’язку в ДПСУ та наміром запропонувати сучасніший продукт. Також була врахована потенційна безпекова вразливість такого обладнання.

«Передача даних радіостанцій є доказом індивідуального підходу, що його застосовує ЄС до підвищення ефективності управління кордонами в Україні. Ми цінуємо зусилля наших партнерів, – зазначає полковник Микола Лущик, начальник управління зв’язку та інформаційних систем Держприкордонслужби, – і не лише у забезпеченні нашого персоналу сучасним обладнанням. Цінними є також кращі європейські практики, які допомагають перетворити Держприкордонслужбу на гнучку структуру, здатну адаптувати свої ресурси відповідно до потреб».

Сьогоднішня передача технічних засобів є одним із довгострокових реальних результатів роботи з аналізу та оптимізації бізнес-процесів, проведеної попереднім проєктом EU4IBM. Застосована методологія допомагає як спростити робочі процеси, так і знайти рішення для покращення їхнього технічного забезпечення. Загалом проєкт EU4IBM проаналізував 25 бізнес-процесів та сформував рекомендації щодо їх удосконалення. Більшість із цих рекомендацій залишається актуальною у воєнний час, а отже, їх реалізація сприяє зміцненню стійкості українських прикордонних відомств так само, як і загальному розвитку інтегрованого управління кордонами в Україні.

 

Довідкова інформація: Проєкт «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні-Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінансується ЄС та виконується Міжнародним центром розвитку міграційної політики (ICMPD), спрямований на підвищення стійкості українських відомств, які здійснюють прикордонний контроль, у воєнний час, а також на підтримку подальших реформ, спрямованих на наближення системи управління кордонами України до стандартів та найкращих практик ЄС відповідно до Стратегії інтегрованого управління кордонами України, ухваленої Кабінетом Міністрів 24 липня 2019 року. Проєкт триває з грудня 2022 року до травня 2024 року.

 

За додатковою інформацією звертайтеся до Ігоря Сергеєва, [email protected].

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам