До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Держмитслужба вивчає найкращі практики країн ЄС щодо управління ризиками й тарґетування

Четвер, 12 Жовтня, 2023

Публікації

12 жовтня 2023 року близько 20 представників Державної митної служби  України взяли участь у вебінарі, присвяченому підходам, технікам та загальному функціонуванню систем аналізу ризиків і тарґетування, які використовуються митними відомствами Естонії та Литви. Захід було організовано зусиллями проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінансується ЄС та впроваджується Міжнародним центром розвитку міграційної політики.

Метою тренінгу з управління ризиками та тарґетування було надати можливість удосконалення знань та навичок тих митників, що працюють безпосередньо на автомобільних пунктах пропуску. Ці вміння необхідні зокрема для ефективного прогнозування можливих правопорушень та, власне, виявлення товарів підвищеного ризику під час здійснення митного контролю. У ширшій перспективі, ці знання сприяють транскордонній торгівлі, скорочуючи час митного оформлення товарів із низьким рівнем ризику, а також знижуючи ризики контрабанди.

«Обсяги міжнародної торгівлі, що проходить через автомобільні пункти пропуску на кордоні між Україною та країнами-членами ЄС, різко зросли з початком неспровокованої та невиправданої російської агресії. Ефективне виявлення товарів підвищеного ризику на кордоні матиме вплив не лише на збір митних платежів, але, у першу чергу, на безпеку наших суспільств», – підкреслює Арунас Адоменас, керівник проєкту «EU4IBM-Стійкість».

Експерти з Литви та Естонії приділили особливу увагу практичним методам ідентифікації та тарґетування вантажів підвищеного ризику. Також разом із учасниками вебінару вони обговорили підходи до відбору товарів для поглибленого митного контролю за допомогою обладнання для рентген-сканування. Спікери поділилися з українськими колегами власним досвідом із використання баз даних для профілювання ризиків, тарґетування та застосування селективних систем. Крім того, учасники розглянули роботу Національних контактних пунктів, міжвідомчої взаємодії митних і прикордонних служб як на центральному, так і на місцевому рівнях, а також методи проведення співбесід, пов’язаних із профілюванням.

«Ми надзвичайно раді, що теоретичні аспекти вебінару були доповнені практичними вправами. Наприклад, ми мали унікальну можливість у режимі реального часу спостерігати за процесом відбору вантажу, що його здійснювали литовські митники», – розповідають учасники тренінгу. «Окрім того, ми розглянули реальні практичні приклади оцінки ризиків та методи виявлення контрабанди, а також почули багато історій успіху».

Враховуючи результати вебінару та висловлений його учасниками інтерес до подальшого обміну практиками та досвідом країн-членів ЄС, зокрема щодо рішень для профілювання для автоматизованої оцінки ризиків митних декларацій, проєкт EU4IBM-Стійкість планує організувати додаткові семінари для Держмитслужби України. Проєкт також підтвердив можливість надати експертну оцінку навчальної програми «Управління ризиками та тарґетування» Навчального центру Держмитслужби та представити рекомендації щодо можливих оновлень та покращень.

 

Довідкова інформація: Проєкт «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні-Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінансується ЄС та виконується Міжнародним центром розвитку міграційної політики (ICMPD), спрямований на підвищення стійкості українських відомств, які здійснюють прикордонний контроль, у воєнний час, а також на підтримку подальших реформ, спрямованих на наближення системи управління кордонами України до стандартів та найкращих практик ЄС відповідно до Стратегії інтегрованого управління кордонами України, ухваленої Кабінетом Міністрів 24 липня 2019 року. Проект триває з грудня 2022 року до травня 2024 року.

 

За додатковою інформацією звертайтеся до Ірини Білої за телефоном +38095 279 3852 або електронною поштою  [email protected].

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам