До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Обмін ідеями щодо запобігання корупції: українські прикордонники вивчають досвід литовських колег

Четвер, 5 Жовтня, 2023

Публікації

5 жовтня 2023 року українські прикордонники взяли участь у вебінарі, присвяченому технічним засобам, які застосовують правоохоронні органи Литви для управління своїми силами та запобігання корупції. Онлайн-захід було організовано зусиллями проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінасується Євросоюзом та реалізовується Міжнародним центром розвитку міграційної політики.

Вебінар став платформою для представників правоохоронних органів Литви, таких як поліція та Служба охорони кордону, щоб поділитися своїм практичним досвідом у впровадженні та використанні технічних рішень, які застосовуються для запобігання корупції та управління силами. Окрім того, литовські експерти презентували еволюцію та перспективи розвитку таких засобів. Серед учасників з української сторони було майже 70 офіцерів Держприкордонслужби (ДПСУ), які за напрямком своєї діяльності займаються виявленням та протидією корупції. Цей захід є продовженням зусиль Проєкту, спрямованих на вдосконалення системи запобігання корупції в лавах ДПСУ, зокрема шляхом формування та випробування технічних рішень для пунктів пропуску.

«У прагненні забезпечити досконалу та прозору роботу ДПСУ ми розширюємо можливості для наших партнерів вивчати та переймати найкращі європейські практики у сфері запобігання корупції. Ми розраховуємо на те, що знання, отримані під час сьогоднішнього заходу, матимуть довгострокові наслідки для подальшої антикорупційної діяльності в лавах Державної прикордонної служби України», – наголошує Арунас Адоменас, керівник проєкту «EU4IBM-Стійкість».

Під час вебінару литовські експерти ознайомили українських правоохоронців із особливостями роботи різних типів камер для відеофіксації (натільні, автомобільні та для приміщення), які використовують у своїй роботі литовські поліцейські та прикордонники. Крім того, вони обговорили еволюцію технічних рішень та як це впливало на ефективність управління силами й запобігання корупції. Як приклад, експерти продемонстрували різницю у якості нічної зйомки двох поколінь автомобільних камер.

Однак головною метою онлайн-заходу було забезпечити для учасників інтерактивну платформу для обміну ідеями, порадами та досвідом. Представники ДПСУ активно долучалися, ставили запитання, ділились власними думками, зокрема щодо того, яким чином інтегрувати вже існуючі та нові технології з іншими ІТ-рішеннями, щоб забезпечити не лише ефективну, але й безпечну роботу.

Під час вебінару литовські експерти продемонстрували застосування натільних камер у режимі реального часу, підкресливши їхню ключову роль як задля захисту правоохоронців від необґрунтованих звинувачень, у тому числі пов’язаних із корупцією, так і в якості превентивних заходів для запобігання неправомірній поведінці з боку стражів закону.

 

По завершенню вебінару експерти Проєкту зібрали відгуки учасників, аби надалі використовувати їх для розробки майбутніх заходів проєкту «EU4IBM-Стійкість», спрямованих на посилення зусиль ДПСУ із запобігання корупції. Таким чином, надана підтримка відповідатиме реальним потреба прикордонного відомства України.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам