До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Проєкт EU4IBM-Стійкість підтримує перемовини щодо обміну митною інформацією

П’ятниця, 22 Вересня, 2023

Публікації

22 вересня 2023 року, в рамках роботи з підтримки транскордонного співробітництва, проєкт EU4IBM-Стійкість, що фінансується ЄС та впроваджується Міжнародним центром розвитку міграційної політики, надав допомогу в організації онлайн-консультації для підготовки проєкту Угоди між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про створення системи електронного обміну попередньою інформацією щодо товарів та транспортних засобів, які переміщуються між сторонами.

В рамках заходу учасники обговорили закрема деталі технічних специфікацій, розробка яких необхідна для організації інформаційного обміну між митними адміністраціями України та Туреччини в рамках проєкту Угоди. Під час онлайн-зустрічі сторони завершили детальне обговорення та узгодили технічні аспекти налагодження механізму автоматичного обміну інформацією; найближчим часом розпочнуться також внутрішньодержавні процедури погодження тексту міжурядової угоди та підготовка до її підписання.

Така підтримка є продовженням роботи, розпочатої в рамках попереднього проєкту EU4IBM. Зокрема експертами проєкту у 2021 році було розроблено Концепцію транскордонного обміну митною інформацією, основними темами якої були переваги такого обміну, наявні приклади та практики обміну інформацією, історії успіху, питання захисту даних на рівні ЄС та обґрунтування використання даних обміну інформацією з метою управління ризиками, дорожня карта, спрямована на поглиблення та інтенсифікацію обміну даними. Концепція була використана Держмитслужбою зокрема для зміцнення діалогу з країнами-членами ЄС, в тому числі в рамках Митного підкомітету ЄС-Україна, а також Комітету асоціації Україна – ЄС у торговельному складі.

Також був проведений аналіз щодо обміну митною інформацією з третіми сторонами, які є важливими торговими партнерами України, серед яких Туреччина.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам