До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Стратегія ІУК: трансформація відповідно до вимог часу

Четвер, 17 Серпня, 2023

Публікації

Як кандидат на вступ до ЄС, Україна декларує та закріплює стратегічні цілі, яких дотримується і європейське співтовариство. Прийнята 2019 року Стратегія інтегрованого управління кордонами (ІУК) є тому підтвердженням.

Стратегія покликана сприяти максимально простому та вільному переміщенню законослухняних осіб і легальних товарів через державний кордон і належній його захищеності, а також забезпечувати розвиток зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародної торгівлі. Крім того, Стратегія ІУК запроваджує дієві інструменти співпраці та координації на внутрішньовідомчому, міжвідомчому, міжнародному рівнях, а також з приватним сектором.

Втім, повномасштабне вторгнення Росії у лютому 2022 року внесло корективи у реалізацію цієї Стратегії, а офіційне набуття Україною статусу кандидата на членство в ЄС лише посилило необхідність відкоригувати підходи до реалізації раніше затверджених заходів у рамках Плану дій.

Відтак проєкт «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні-Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що його фінансує ЄС та впроваджує Міжнародний центр розвитку міграційної політики (ICMPD), знов долучився до цієї роботи. Команда Проєкту організаційно підтримала та взяла участь у черговому засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань координації ІУК, що відбулося 16 серпня 2023 року в Києві.

Загалом у заході взяли участь представники безпосередніх суб’єктів інтегрованого управління кордонами в Україні, Офісу Президента, Верховної Ради, Апарату Ради Нацбезпеки та оборони, народні депутати, громадські та міжнародні організації.

Учасники засідання обговорили зміни до Стратегії ІУК, що були внесені Кабінетом Міністрів України з урахуванням викликів і загроз воєнного часу та отриманням Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Вони також розглянули стан виконання Плану заходів на 2020–2022 роки щодо реалізації Стратегії ІУК на період до 2025 року та обговорили проєкт Плану заходів на 2023–2025 роки. Усі були одностайні щодо важливості якнайшвидшої адаптації нормативно-правової бази України відповідно до норм європейського та міжнародного права та створення Національного координаційного центру ІУК.

Менеджерка сектору кордонів та міграції Представництва ЄС в Україні Барбара Ротовнік відзначила ефективність прикордонного та митного відомств, які продовжують забезпечувати безперебійну роботу на кордоні України та країн ЄС в умовах повномасштабного вторгнення Росії. Також вона привітала зусилля з реалізації Стратегії ІУК навіть за умов збройної агресії РФ.

Керівник Проєкту «EU4IBM-Стійкість» Арунас Адоменас зазначив, що ідею створення Національного координаційного центру раніше окреслила та рекомендувала партнерам експертна команда Проєкту. Він також підтвердив готовність і надалі підтримувати роботу з його ефективної реалізації.

«EU4IBM-Стійкість не переривав підтримку Держприкордонслужби та Держмитслужби у посиленні ІУК навіть в умовах воєнного часу. У наших планах – продовжувати підтримку партнерів у розбудові їхніх спроможностей для більш ефективної роботи кордону та запобігання корупції, надавати допомогу з аналізу та удосконалення українського законодавства для його подальшої гармонізації з законодавством ЄС та надалі забезпечувати прикордонників та митників необхідним обладнанням для спостереження та контролю на кордоні», –  додав Арунас Адоменас.

Окрему увагу в ході засідання приділили Національній методиці, нещодавно затвердженій постановою Кабміну України, за якою оцінюватимуть якість виконання завдань ІУК на кшталт європейського механізму Шенгенського оцінювання. Методику було розроблено в тому числі з урахуванням попередніх пропозицій Проєкту.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам