До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Прикордонні та митні служби країн ЄС обговорили розвиток міжвідомчої співпраці

П’ятниця, 22 Вересня, 2023

Публікації

20-21 вересня 2023 року у Вільнюсі пройшов семінар Східного партнерства, що зібрав представників митних відомств країн-членів ЄС. Проєкт «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість (EU4IBM-Стійкість)», що фінансується ЄС та реалізовується Міжнародним центром розвитку міграційної політики, також долучився до обговорення митної співпраці між ЄС та країнами Східного партнерства.

У заході взяли участь представники інституцій ЄС, міжнародних організацій, держав-членів ЄС та делегації митних і прикордонних служб України, Молдови, Грузії, Вірменії та Азербайджану.

Представники останніх презентували присутнім свої плани щодо наближення митного законодавства до Митного кодексу ЄС, приєднання до Конвенції про спільний транзит та підключення до нової комп’ютеризованої транзитної системи, а також розповіли про потреби в оновленні інфраструктури пунктів пропуску та обладнання для митного контролю.

Значну увагу під час семінару було приділено реалізації домовленостей між ЄС та країнами-кандидатами на вступ до ЄС – Україною, Молдовою, Грузією. Окрім того, учасники заходу обговорили й виклики, які стоять перед цими державами під час майбутніх переговорів щодо членства в ЄС. У ході семінару не обійшли увагою також одну з найважливіших тем – створення єдиного інтегрованого контролю управління кордоном, цифрові рішення для полегшення митних і прикордонних процедур, а також санкції ЄС та їх застосування.

«У нинішньому контексті глобальних викликів обмін митною інформацією може стати важливим інструментом у покращенні митного контролю. Як наслідок, це сприятиме запобіганню незаконній діяльності на кордонах та вдосконаюватиме контроль за дотриманням санкцій», – підкреслив Арунас Адоменас, керівник проєкту «EU4IBM-Стійкість».

У рамках семінару учасники відвідали пункт пропуску «Медінінкай», що на литовсько-білоруському кордоні. Там литовські прикордонники продемонстрували електронну систему регулювання черг, а також інші заходи, які вони проводять в зоні очікування.

 

Додаткова інформація: Східне партнерство, започатковане у 2009 році, є стратегічним партнерством, що спрямоване на зміцнення і поглиблення політичних та економічних відносин між ЄС, його членами та країнами-партнерами, а також підтримувати сталий процес реформ e країнах Східного партнерства.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам