До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

«Ми спільно працюємо над більш стійкою та безпечною системою управління кордонами в Україні»

Четвер, 25 Травня, 2023

Публікації

23-25 травня 2023 року директор з питань міграційних діалогів та співробітництва Міжнародного центру розвитку міграційної політики (ICMPD) Мартайн Плайм та керівник регіону Східної Європи та Центральної Азії Радім Жак приєдналися до команди Проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість (EU4IBM-Стійкість)» у Києві для участі у 2-му засіданні керівної групи проєкту. У ході візиту також відбулися двосторонні перемовини з керівництвом Держприкордонслужби (ДПСУ), Держмитслужби, Секретаріату Верховної Ради, Державної міграційної служби, Міністерства закордонних справ, Міністерства з питань громад, територій та розвитку інфраструктури України, а також Представництва ЄС в Україні.

Для безперебійного функціонування структур, які забезпечують інтегроване управління кордонами (ІУК) в Україні в умовах війни, проєкт EU4IBM-Стійкість підтримує зусилля із нарощення стійкості та зміцнення системи ІУК, посилюючи їхні спроможності. У ході засідання, керівна група розглянула результати діяльності проєкту за перші шість місяців його реалізації, почула відгуки безпосередніх бенефіціарів та визначила цілі для подальшої співпраці.

«Надаючи необхідне обладнання, пропонуючи рішення щодо спрощення торгівлі, гармонізуючи законодавство та підтримуючи парламентські функції, ми спільно працюємо над більш стійкою та безпечною системою управління кордонами в Україні», — підкреслив Мартайн Плайм.

У рамках проєкту за останні півроку Держприкордонслужбі було передано 32 мобільні міні-сканери для перевірки транспортних засобів та організовано тренінги з їх використання. Також незабаром до прикордонних підрозділів буде доставлено 500 мобільних радіостанцій, закуплених проєктом. Крім того, експерти проєкту розробили технічні характеристики для низки іншого обладнання – для охорони та спостереження за кордоном, реабілітації військовослужбовців відомства тощо.

У рамках заходів із підвищення кваліфікації EU4IBM-Стійкість підтримує навчання для кінологічних команд Держмитслужби, загалом 112 протягом року, згідно рекомендацій щодо вдосконалення контрольних процедур на кордоні. Спільно з митницею Фінляндії для українських прикордонників і митників було організовано тренінг із поглибленого огляду транспортних засобів.

Також EU4IBM-Стійкість підтримує антикорупційні зусилля ДПСУ шляхом надання міжнародного досвіду із запобігання корупції та підвищення обізнаності. Крім того, проєкт забезпечив Держмитслужбу постійним доступом до аналітично-правових баз «YouControl» та «ZakonOnline», що дозволяє запобігати та протидіяти корупційним правопорушенням.

Команда проєкту розпочала роботу із попереднього аналізу українського законодавства, що стане основою для його подальшої гармонізації з законодавством ЄС (EU Acquis). Також планується відновити підтримку в сфері моніторингу та оцінки Стратегії ІУК та Плану дій з її реалізації, робота з якими була призупинена після повномасштабного вторгнення.

Під час зустрічей з керівництвом українських державних органів делегація ICMPD вкотре підтвердила свою готовність і надалі вивчати шляхи розширення підтримки України та обговорила перспективні ідеї та напрямки для плідної співпраці на найближче майбутнє.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам