До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

За підтримки ЄС кінологічні команди Держмитслужби України вдосконалюють навички здійснення огляду

П’ятниця, 14 Квітня, 2023

Публікації

Завдяки фінансуванню з боку Європейського Союзу, в рамках Проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні – Стійкість (EU4IBM-Стійкість)» 10 кінологічних команд митної служби України пройшли двотижневий спеціалізований тренінг.

На базі Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Держмитслужби (далі – Департамент) тренувались кінологічні команди Вінницької, Волинської, Закарпатської, Чернівецької, Львівської, Одеської та Київської митниць, а також 2 команди Департаменту.

До складу кінологічної групи входить інспектор та службовий собака, натренований на виявлення різних предметів, що дозволяє знаходити наркотичні та психотропні речовини, зброю та боєприпаси, сигарети тощо. Таке навчання проходить відповідно до рекомендацій щодо покращення контролю безпеки у пунктах пропуску, а також що стосується заходів сприяння торгівлі, особливо актуальних у контексті ініціативи EU Solidarity Lanes.

«Ефективний митний контроль – це обов’язкова ланка забезпечення ефективного управління кордонами. І в цьому контексті практичні тренінги та навчання безпосередніх ініціаторів контрольних процедур відіграють вкрай важливу роль. Підвищення кваліфікації кінологічних команд – це пряма інвестиція у здійснення швидшого та ефективнішого митного контролю», – зазначає Арунас Адоменас, керівник проєкту EU4IBM-Стійкість.

По завершенню двотижневих навчань учасники проходять тестування з отриманих знань і навичок виявлення заборонених предметів і речовин. Теоретична частина включає автоматизований іспит з питань митного законодавства, боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил. Також перевіряються знання з використання службових собак, пошуку та виявлення предметів, а також знання англійської мови. Під час практичної частини іспиту учасники курсу відпрацьовують вправи з пошуку: у вантажівках, легкових автомобілях, багажі, у приміщення, на людині та в її одязі. Крім того, перевіряються навички слухняності службових собак.

Підготовлені кінологічні групи одразу ж повертаються до місць несення служби, щоб уже на практиці застосувати свої вдосконалені навички у боротьбі з незаконною торгівлею, контрабандою та іншою незаконною діяльністю. Загалом планується, що  цього року понад 80 команд пройдуть двотижневе підвищення кваліфікації, а ще 25 команд-новачків пройдуть базове навчання та вперше приступлять до роботи.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам