До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

ЄС сприяє співпраці щодо встановлення спільного контролю на кордоні між ЄС та Україною

Четвер, 28 Жовтня, 2021

Публікації

Кубехаза-Рабе, 28 жовтня 2021 р., делегація українських прикордонників і митників відвідала пункт пропуску на угорсько-сербському кордоні для ознайомлення з досвідом спільного контролю, що здійснюється прикордонними службами двох зазначених країн. Візит відбувся за підтримки проєкту EU4IBM, який впроваджується Міжнародним центром розвитку міграційної політики (ICMPD), у рамках роботи спрямованої на сприяння встановленню спільних пунктів пропуску на кордоні між Україною та країнами-членами ЄС.

Учасникам було продемонстровано інфраструктуру спільного угорсько-сербського ПП, практичні способи здійснення спільного контролю та особливості застосування відповідної двосторонньої угоди, передусім, щодо використання «територіального принципу». Крім того, користуючись цією нагодою, представники української делегації продовжили обговорення з угорськими колегами проєкту двосторонньої угоди між Угорщиною та Україною про створення спільного ПП.

В рамках візиту угорські прикордонники поділилися досвідом організації спільного контролю та процесу пропуску окремих категорій осіб і транспортних засобів, а також ознайомили учасників з процедурою прийняття окремих рішень у разі нестандартних ситуацій.

За результатами візиту до ПП і проведених обговорень, обидві сторони висловили готовність активізувати зусилля щодо узгодження проєкту угоди та попередньо домовилися до кінця поточного року провести черговий раунд двосторонніх консультацій, з урахуванням особливостей виконання контрольних процедур на спільному угорсько-сербському ПП. До того ж, наприкінці листопада, зазначеним консультаціям передуватимуть тристоронні експертні консультації по осі Україна – Словацька Республіка – Європейська комісія щодо досвіду спільного угорсько-сербського ПП та застосування «територіального принципу».

Довідкова інформація:

Проєкт «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні (EU4IBM)», що фінансується Європейським Союзом та втілюється Міжнародним центром з розвитку міграційної політики (ICMPD), спрямований на підтримку впровадження реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики Європейського Союзу в межах Стратегії інтегрованого управління кордонами України, ухваленої Кабінетом Міністрів України 24 липня 2019 року. Проєкт триває з грудня 2019 р. до червня 2022 р.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам