До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Народні депутати України разом із представниками ЄС відвідали Закарпаття та обговорили інтегроване управління кордонами

Четвер, 16 Вересня, 2021

Публікації

14-16 вересня, впродовж трьох днів, народні депутати Верховної Ради України та представники Європейського Союзу, разом із експертами проєктів, що фінансуються ЄС, відвідали низку пунктів пропуску на спільному кордоні між Україною та країнами-членами Європейського Союзу. Метою візиту було ознайомлення з наявною інфраструктурою та обладнанням, а також обговорення потреб і майбутніх кроків на шляху розв’язання поточних проблем і реагування на виклики. Візит відбувся за підтримки Консультативної місії ЄС та проєкту EU4IBM.

Закарпатська область особливо зацікавлена в покращенні ситуації на кордоні з ЄС, оскільки цей порівняно невеликий регіон межує з чотирма країнами Європейського Союзу. Закарпаттю притаманні як жвавий малий прикордонний рух, так і великі вантажні та пасажирські наскрізні потоки, що створює певні виклики і можливості для регіону та країни в цілому.

«Інтегроване управління кордонами є відповіддю, яка допомагає гарантувати безпеку державного кордону України і в той же час полегшує переміщення людей та вантажів через нього. Європейський Союз готовий підтримувати Україну у виконанні Стратегії інтегрованого управління кордонами та пов’язаних з нею ініціатив», – зазначив Ксав’є Камю, Керівник відділу Належного врядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні.

Водночас, за словами представників ЄС, така підтримка, безперечно, вимагає оновлення робочих процесів та правової бази, забезпечення подальшої самостійної підтримки та поширення пілотних рішень українською стороною, безпосереднього залучення та відчуття відповідальності двох ключових гравців – Державної прикордонної служби України (ДПСУ) та Держмитслужби, а також посилення доброчесності персоналу та заходів протидії корупції та зловживанням. Суб’єкти інтегрованого управління кордонами (ІУК) повинні мати чітке бачення того, як трансформувати процеси та процедури, щоб гарантувати ефективний та безпечний перетин кордону, в той час як належна інфраструктура, обладнання та інформаційні технології в свою чергу підсилять ці трансформації.

Під час відвідування пунктів пропуску «Лужанка – Берегшурань», «Чоп – Захонь» та «Ужгород – Вишнє Нємецьке» учасники мали можливість обговорити інфраструктуру, обладнання та потреби у навчанні прикордонників та митників, а також перспективи впровадження більш ефективних процедур та процесів, включаючи спільний контроль із сусідніми країнами. Також українською стороною була представлена Концепція автоматизованого управління рухом на пунктах пропуску з використанням е-талонів.

«Експерти проєкту EU4IBM визначили потреби та можливості вдосконалення процесів контролю на автомобільних пунктах пропуску, які не потребуватимуть значних фінансових вкладень, але можуть мати значну цінність для кінцевих клієнтів – пасажирів та економічних операторів. Зокрема, істотну економію часу може дати реорганізація процесів контролю вантажних перевезень через усунення непотрібних кроків та оптимізацію взаємодії з різними відомствами на пунктах пропуску», – доповнив у своєму виступі Арунас Адоменас, Керівник проєкту EU4IBM.

Покращені процедури у поєднанні зі сучасними технічними та ІТ-рішеннями також можуть підвищити рівень безпеки та прозорості контролю, оскільки зберігатимуть інформацію про будь-який транспорт та пасажирів, що перетинають кордон, і відповідно прийняті посадовими особами рішення. Це суттєво зменшить підґрунтя для корупції та запобігатиме незаконній діяльності, що негативно впливає на регіони по обидва боки кордону.

«Шенгенська зона Європейського Союзу побудована на взаємній довірі між державами-членами, а довіра є найбільш затребуваною валютою. Для подальшого поглиблення такої довіри між державами-членами ЄС та Україною певні заходи, такі як криміналізація контрабанди у великих розмірах, були б дуже корисними та, серед іншого, значно збільшили би надходження до державного бюджету України. Відповідний законопроєкт, ініційований Президентом Зеленським, наразі перебуває в українському Парламенті, і ми уважно стежимо за обговореннями цього документу», – підкреслив Френк Пол, член Групи Європейської Комісії з підтримки України в Брюсселі.


Довідкова інформація: Проєкт «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні (EU4IBM)», що фінансується Європейським Союзом та втілюється Міжнародним центром з розвитку міграційної політики (ICMPD), спрямований на підтримку впровадження реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики Європейського Союзу в межах Стратегії інтегрованого управління кордонами України, ухваленої Кабінетом Міністрів України 24 липня 2019 року. Проєкт триває з грудня 2019 р. до червня 2022 р.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам