До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

Експерти ЄС продовжують проводити оцінювання пунктів пропуску через державний кордон України

Понеділок, 30 Листопада, 2020

Публікації

23-27 листопада 2020 р. європейські експерти спільно з експертами Державної прикордонної служби України (ДПСУ) та Державної митної служби України (Держмитслужби) провели чергову місію з оцінювання пунктів пропуску через українсько-білоруський та українсько-молдовський державний кордон. Ця місія стала другим заходом з аналізу процесів і процедур прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску в межах проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні (EU4IBM)», що фінансується Європейським Союзом.

Оцінювання охопило пункти пропуску для автомобільного («Нові Яриловичі»), повітряного («Бориспіль»), залізничного («Кучурган») та морського сполучення («Морський порт “Південний”», «Одеський морський торговельний порт») і стала черговим кроком на шляху до вдосконалення процесів і процедур прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску.

«Найкращий спосіб побачити, як насправді відбуваються ті чи інші процеси, окрім проведення оцінювання тут, у Києві, – це візити безпосередньо у пункти пропуску та імітація перетину кордону для товарів та осіб. Покрокове проходження кордону із фіксацією часу очікування може допомогти виявити прогалини та створити новий оптимізований процес, що сприятиме вдосконаленню процедур контролю в пунктах пропуску, тим самим роблячи перевірки більш ефективними, швидкими та безпечними», – відмітив Арунас Адоменас, керівник проєкту EU4IBM.

Під час візитів у пункти пропуску команда з оцінки, що включала європейських експертів та співробітників ДПСУ і Держмитслужби, провела детальний аналіз процедур прикордонного та митного контролю, від моменту в’їзду на митну територію України до моменту виїзду з пункту пропуску. Оцінювання включало аналіз процесів оформлення пасажирів і товарів у пунктах пропуску для автомобільного, залізничного, морського та повітряного сполучення, а також аналіз поточної ситуації у відповідних пунктах пропуску. Основним завданням є визначення прогалин та розробка рекомендацій і модельних рішень, що дозволять скоротити затрати часу та ресурсів на відповідні процеси у пунктах пропуску, забезпечуючи швидкий та безпечний перетин кордону для осіб і товарів.

У найближчі місяці експерти проєкту на основі висновків місії та зібраних даних працюватимуть над детальними рекомендаціями та планами дій щодо їх реалізації паралельно з розробкою концепцій зразкових пунктів пропуску.

«Відкриті, але добре керовані, контрольовані та безпечні кордони є однією з основних цілей Стратегії інтегрованого управління кордонами України. ЄС, будучи довготривалим партнером України, поділяє цю мету та надає постійну та всебічну підтримку у цьому напрямі», – прокоментував Ксав’є Камю, керівник секції «Ефективне врядування та демократизація» Представництва ЄС в Україні.

Після розробки та схвалення відповідних концепцій ДПСУ та Держмитслужбою EU4IBM надаватиме підтримку у їх впровадженні, щоб забезпечити якісне надання послуг громадянам, сприяти регіональному співробітництву, розвитку транскордонної торгівлі та людським контактам, дозволити громадянам і суб’єктам господарювання отримувати вигоду від збільшення мобільності та інтеграції у світові економічні потоки – все це у поєднанні із вищим рівнем безпеки кордонів та попередженням транскордонної злочинності.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам