До уваги тих, хто виїжджає до країн ЄС

Детальніше

ЄС допомагає оптимізувати роботу українських прикордонників та митників

П’ятниця, 19 Червня, 2020

Публікації

19 червня 2020 р. Державна прикордонна служба України (ДПСУ) та Державна митна служба України (Держмитслужба) завершили два тижневі тренінги із перебудови бізнес-процесів, організовані в межах проєкту «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні (EU4IBM)», що фінансується Європейським Союзом. Це перший невеликий крок на шляху до покращення процесів і процедур ДПСУ та Держмитслужби, що є частиною масштабної діяльності зі створення системи інтегрованого управління кордонами відповідно до європейських стандартів.

«ЄС застосовує комплексний підхід у наданні підтримки Україні. Цей перший тренінг є початком доволі тривалої роботи, що потребуватиме критичної самооцінки, відкритості та готовності до змін, так само як і неухильності та завзяття щодо впровадження оптимізованих процесів у життя. Однак після завершення ця трансформація підвищить ефективність та якість роботи українських служб, що працюють на кордоні», – прокоментував Мартін Клауке, керівник секції «Ефективне врядування та демократизація» Представництва ЄС в Україні.
Тренінги проводилися з 9 по 19 червня для 26 представників ДПСУ та Держмитслужби, які мають стати внутрішніми «агентами змін». Тренери презентували методологію та інструменти, що дозволяють переглянути, скоротити чи спростити робочі процеси з метою зменшення часу та оптимізації використання персоналу, ресурсів і зусиль організації, а отже, зрештою, давати кращі результати за менших витрат бюджетних коштів. Окрім того, очікується, що оптимізовані процеси будуть більш зручними, прозорими та перешкоджатимуть зловживанням владою та корупції.

Щоб допомогти українським відомствам у цьому інтенсивному процесі, європейські партнери пропонують широкий досвід, який об’єднує фахівців з бізнес-аналізу та профільних експертів з України та країн ЄС. У наступні декілька тижнів команди, до складу яких увійдуть навчені співробітники ДПСУ і Держмитслужби, а також національні та міжнародні експерти проєкту EU4IBM, розпочнуть аналіз та подальшу перебудову раніше визначених процесів, що належать до сфери інтегрованого управління кордонами. Оптимізація стосуватиметься цілої низки сфер та секторів діяльності служб, що залучені до управління кордонами, їхньої взаємодії між собою та іншими відомствами, а також транскордонної співпраці.

«Аналіз та перебудова бізнес-процесів є важливим інструментом оптимізації роботи будь-якої організації, і цей підхід продемонстрував гарні результати у державах-членах ЄС. Ми раді, що ця ініціатива знайшла відгук серед наших партнерів. Як Державна прикордонна служба, так і Державна митна служба є потужними структурами, оптимізація діяльності яких неодмінно посилить економічні та інші можливості їхніх клієнтів. А їхні клієнти – це громадяни України», – пояснює керівник проєкту EU4IBM Арунас Адоменас.

Результати аналізу та перебудови бізнес-процесів також послугують основою для більш ефективної національної політики щодо інтегрованого управління кордонами, раціоналізованого прикордонного контролю, більш точного аналізу ризиків, кращої міжвідомчої і транскордонної координації та обміну інформацією із сусідніми країнами. Як результат, українські громадяни отримають переваги від більшої мобільності, а національні економічні оператори – від тісніших економічних зв’язків із глобалізованим світом. Все це у поєднанні із вищим рівнем безпеки кордонів та попередженням транскордонної злочинності.

Долучайтеся та поширюйте інформацію про нас

Команда IBM складається з професійних працівників та експертів у своїй галузі, які щоденно прикладають максимальну кількість зусиль, для розвитку проєкту, який сприятиме визначенню та допомагатиме усуненню прогалин у впровадженні національних реформ, які наближають українську систему управління кордонами до стандартів та передової практики інтегрованого управління кордонами. Підтримай нас, поділись офіційною сторінкою у соціальних мережах. Дякуємо.

З'явились питання?

Напишіть нам